Tulevaisuuslaboratorio avautuu Tulevaisuuspäivänä 1.3.2019

Minkälainen tulevaisuus odottaa tämän päivän lapsia ja nuoria? Minkälaista tulevaisuutta teemme ja toivomme? Mikä on tulevaisuudessa mahdollista tai todennäköistä? Entä jos tulevaisuus onkin jotain ihan muuta kuin oletamme sen olevan?

Tulevaisuuskoulu ja Annantalo juhlistavat Tulevaisuuspäivää viettämällä lapsille ja nuorille tarkoitetun Tulevaisuuslaboratorion avajaisia. Tulevaisuuslaboratorio on taiteellinen ja kokemuksellinen tulevaisuuksien tutkimisen tila, jossa kaikenikäiset tulevaisuudentutkijat pääsevät avartamaan omia käsityksiään tulevaisuudesta sekä venyttämään mahdollisten tulevaisuuksien ääriviivoja.

Tulevaisuuslaboratorion kaikille avoin näyttely kannustaa kävijöitä kyseenalaistamaan omaksumiamme kuvia ja käsityksiä tulevaisuudesta sekä olettamuksiamme siitä, mikä on mahdollista ja todennäköistä nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.

Melkein kaikkia meille tässä hetkessä itsestään selviä, hyviä asioita, kuten esimeriksi tasa-arvoa, demokratiaa ja hyvinvointivaltiota, on pidetty mahdottomina, kunnes niistä on tehty mahdollisia. Parempi, kestävä huominen ei olekaan realismia ellemme ensin kykene kuvittelemaan mahdottomalta tuntuvia unelmia ja utopioita.

Kestävän tulevaisuuden tematiikkaan pureudutaan kevään mittaan vaihtuvissa poikkitaiteellisissa ja -tieteellisissä kokeiluissa, tapahtumissa ja tilaisuuksissa, joiden tarkoituksena on vahvistaa nuorten ja taiteen asemaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kestävän tulevaisuuden tekeminen on myös perusopetuksen opetussuunnitelman ytimessä, minkä takia Tulevaisuuslaboratorio tarjoaa helsinkiläisille kouluille ohjattuja tulevaisuustyöpajoja.

Avajaiset ja Momo-robotin tanssityöpaja

Tulevaisuuslaboratorio avautuu Tulevaisuuspäivänä 1.3.2019 kello 9.00. Klo 17.00–18.15 yleisö voi osallistua tanssija Iina Taijonlahden, Futuricen ja Momo-robotin toteuttamaan Human Robot Moving Robot -tanssityöpajaan.

Työpajan toteutuksesta vastaavat tanssitaiteilija Iina Taijonlahti, Futurice ja sosiaalinen robotti Momo. Momo ja Taijonlahti toimivat työpajassa tanssinopettajina ja yleisö opettaa myös Momoa tanssimaan. Työpaja pohjaa tanssi-improvisaatioon ja sen eri praktiikoihin. Työpajan tavoitteena on lisätä ymmärrystä tulevaisuuden teknologiasta liikelähtöisten tehtävien kautta. Työpajan lopuksi nähdään pieni maistiainen siitä, mitä tulevaisuuden tanssi voisi olla.

Varusteiksi sopivat liikuntavaatteet, jalkineina toimivat sisätossut tai paljaat jalat.

Työpaja on tarkoitettu eri ikäisille lapsille ja nuorille. Sitä ei kuitenkaan suositella alle kouluikäisille ja alle 15-vuotiaat ovat tervetulleita aikuisen kanssa. Työpaja toteutetaan yhdessä Futuricen, Tulevaisuuskoulun ja Annantalon kanssa ja sitä on tukenut Esitystaiteen keskus.

Ilmoittautuminen tanssityöpajaan tapahtuu paikan päällä. Mukaan mahtuu 20 tanssijaa ilmoittautumisjärjestyksessä!

* * * * * *

Tulevaisuuslaboratoriosta vastaavat yhteistyössä Tulevaisuuskoulu ry ja Annantalo sekä taiteilijat Nestori Syrjälä ja Elina Rantasuo. Kuvataiteilija Nestori Syrjälä työskentelee ekologisiin kriiseihin ja vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin liittyvien teemojen parissa käyttäen eri medioita installaatioista performanssiin ja videoon. Kuvataiteilija Elina Rantasuo työskentelee itsenäisesti sekä eri työryhmissä. Hänen työskentelyssään toistuvia teemoja ovat mm. kohtaaminen, luonnonvoimat, tiedostumaton sekä ympäristön tarinalliset kerrokset.

Tulevaisuuspäivä (www.tulevaisuuspaiva.fi) on kansallinen teemapäivä, jota vietetään samanaikaisesti lukuisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa ympäri Suomea. Tulevaisuuspäivän tavoitteena on kasvattaa suomalaisten tulevaisuustietoisuutta ja sitä kautta vahvistaa uskoa tulevaisuuteen sekä kykyymme vaikuttaa sen muotoutumiseen.

Tulevaisuuskoulu on lapsille ja nuorille sekä heidän opettajilleen tarkoitettu tulevaisuudentutkimukseen perustuva taiteellinen ja toiminnallinen tutkimusmatka vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin.

Yhteyshenkilöt

Otto Tähkäpää